
Homocisztein
Homocisztein – a csendes veszély
A homocisztein egy aminosav, amely szervezetbe jutó táplálék lebontási folyamatai által termelődik. Ez az agresszív fehérje B vitaminok és Folsav segítségével bomlik le. Ha nem jut a szervezetbe elegendő mennyiség ezekből a vitaminokból, akkor a homocisztein felszaporodhat a vérben és az nagymértékben megnöveli a szív- és érrendszeri problémák és a stroke kockázatát.
Nem ismert az a tény, hogy ez a rizikófaktor a sorban a harmadik helyen áll a magas vérzsírok és a dohányzás mögött. A magas homocisztein szint elsősorban az artériák belső falában okoz károsodást, ezáltal a vérrögképződést segíti elő.
A homocisztein lebomlásához nem csak vitaminokra van szükség, hanem egy enzimre, az MTHFR-re (metiltetrahirdofolsavreduktáz) is. Ha az enzimnek valamilyen defektusa van, akkor is felszaporodhat a homocisztein, amely nem csak trombotikus folyamatokat, de gyulladásokat és alvadási zavarokat is indukálhat.
Magas homocisztein szint esetén érdemes vizsgálni az MTHFR gén polimorfizmusát is, mert ennek mutációja gyakran vezet trombózishoz, koraszüléshez, vetéléshez. A homocisztein szint mérése mellett tehát érdemes több más paramétert is ellenőriztetni, a beteg családi anamnézisét és alapbetegségeit figyelembe véve szakorvos javaslata alapján étrendváltoztatást, vitaminpótlást vagy gyógyszeres terápiát kezdeni.