
Hisztamin intolerancia
A hisztamin-intoleranciát a hisztamin lebontásának zavara okozza, ami a hisztamin felhalmozódását eredményezi a szervezetben magas hisztamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása következtében, vagy a szervezetben nagy mennyiségben felszabaduló hisztamin miatt.
Amennyiben a hisztamin bontásáért felelős diamin oxidáz (DAO) enzim aktivitása a vérben alacsony, úgy a tünetek mérsékelhetőek az étrendben hisztamin tartalmú ételek bevitelének korlátozásával, illetve a DAO enzim bevitelével: táplálékkiegészítő tabletta formájában történő pótlásával, étkezés előtt.
A hisztamin az egészséges szervezetben is termelődő anyag, mely szerepet játszik az immunválaszban, a gyomorsav elválasztás szabályozásában és az agysejtek kommunikációjában.
Hisztamin a táplálékkal is kerül a szervezetbe, amit a bélfalban található diamin oxidáz (DAO) enzim bont le. A tünetek akkor jelentkeznek, ha a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a szervezetbe került vagy felszabadult hisztamint.
Magas hisztamin szint lehetséges okai:
A DAO enzim működésének csökkenése
– Az enzimet kódoló gén hibája
– bélgyulladás (fertőzéses vagy autoimmun eredetű)
– a vastagbélben élő baktériumok elszaporodása a vékonybélben
– gyógyszerek
– nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID), pl. Aszpirin, Ibuprofen)
– antidepresszánsok (fluoxetine, imipramine)
– szívritmus szabályozó (antiarritmiás) gyógyszerek (Amiodaron, Verapamil)
– hormonális zavarok
– ösztrogén túltermelés
– hipotireózis
– inzulin rezisztencia
– környezeti tényezők (stressz)
• Emelkedett hisztamin szint jelentkezhet továbbá
– a bél baktérium flórájának fokozott hisztamin termelése
– vastagbél baktériumok elszaporodása vékonybélben
– magas hisztamin tartalmú ételek
– fermentált (erjesztett) ételek:
– fermentált tejtermékek: sajt, joghurt
– savanyú káposzta
– erjesztett alkoholok (sör, bor, pezsgő)
– érlelt, szárított húsok: szalámi, bacon
– egyes gyümölcsök (banán, citrus-félék, ananász, eper)
– egyes zöldségek (paradicsom, spenót, padlizsán)
– magvak (kesudió, mogyoró, földimogyoró)
– csokoládé, kakaó
– rákok
A megemelkedett hisztamin szint tünetei egyénenként nagyon eltérőek lehetnek:
– bőrtünetek: bőrpír, ekcéma, csalánkiütés,
– fejfájás, szédülés, migrén
– szívdobogásérzés
– orrfolyás, orrdugulás
– köhögés, torokkaparás, torokviszketés
– hányinger, hányás, haspuffadás, hasmenés
A vizsgálat ára:
19 000 Ft
elkészülési ideje: 15 munkanap.
A laboreredmény önmagában nem jelent diagnózist, azt mindig a tünetekkel összhangban kell értékelni!